Borstkanker.website

 

Het maken van de borstfoto's in de screening stap voor stap (RIVM)  en

Veelgestelde vragen over de borstfoto's (RIVM).      Nadat u dit deel van de site van het RIVM bezocht heeft, zullen er waarschijnlijk nog maar weinig vragen overblijven. 

 

Waarom wordt de borst bij het maken van de foto's samengedrukt? 

Antw:  Niet het samendrukken van de borst is belangrijk maar het uit elkaar drukken van het borstweefsel, omdat anders allerlei structuren over elkaar heen worden afgebeeld en er veel te weinig details te zien zijn. Daarom moet de borst ook zo goed mogelijk gelijkmatig verdeeld onder de drukplaat gebracht worden. De screeningslaboranten zijn hier zeer op getraind. Maar hoe goed de laboranten ook hun werk doen en hoe goed ook de apparatuur is, de borst bevat (zeer) gevoelig weefsel, waardoor een mammogram soms best wel pijnlijk kan zijn, soms meer, soms minder.

 

Zijn er al andere, minder gevoelige methodes om de borsten te screenen?  

Antw: Er zijn veel manieren om de borsten te onderzoeken, zoals met echografie en MRI,  maar er is nog geen andere methode dan mammografie gevonden die gebruikt kan worden om 1.000.000 vrouwen per jaar te screenen op borstkanker.

 

Plat is plat: kan het minder pijnlijk? (kennisnet.nl)::  hoopgevende ontwikkeling, die wellicht in de toekomst de mammografie minder pijnlijk laat zijn.